De unde până unde? - De la origini până în prezent

Citate George Santanaya*

George Santanaya

 

  1. Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete.
  2. Cei care nu învață istoria sunt sortiți să o repete.
  3. O țară fără memorie este o țară de nebuni.
  4. Istoria este un pachet de minciuni despre evenimente care nu s-au întâmplat niciodată spuse de oameni care nu au fost acolo.
  5. Trebuie să salutăm viitorul, amintindu-ne că în curând va fi trecutul; și trebuie să respectăm trecutul, amintindu-ne că a fost cândva tot ceea ce a fost uman posibil.

* Jorge Agustín Nicolás Ruiz de Santayana y Borrás, cunoscut în engleză drept George Santayana (16 decembrie 1863 – 26 septembrie 1952), a fost un filozof, eseist, poet și romancier spaniol și american. Născut în Spania, Santayana a fost crescut și educat în SUA de la vârsta de opt ani și s-a identificat ca american, deși a păstrat întotdeauna un pașaport spaniol valabil. La vârsta de 48 de ani, Santayana și-a părăsit postul de la Harvard și s-a întors definitiv în Europa.

Santayana este cunoscută popular pentru aforisme, cum ar fi „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”, „Numai morții au văzut sfârșitul războiului” și definiția frumuseții ca „plăcerea obiectivată”. Deși ateu, a prețuit valorile, practicile și viziunea asupra lumii catolice spaniole în care a fost crescut. Santayana a fost un critic cultural cuprinzând multe discipline. A fost profund influențat de viața și gândirea lui Spinoza și, în multe privințe, a fost un spinozist devotat.