De unde până unde? - De la origini până în prezent

Diana Fosha

diana fosha

Diana Fosha  (n 1955 ) este psiholog româno-american, cunoscut pentru dezvoltarea psihoterapiei dinamice experiențiale accelerate (AEDP), și pentru activitatea sa în psihoterapie a adulților care suferă efectele traumelor și abuzului de atașament din copilărie.

Fosha s-a născut la București, dar familia ei a emigrat în Statele Unite când avea 12 ani, stabilindu-se la New York. A studiat psihologia la Barnard College și apoi a continuat să finalizeze un doctorat în psihologie clinică la City College of New York. De asemenea, a urmat cursuri post-doctorale cu Habib Davanloo, dezvoltatorul psihoterapiei dinamice intensive pe termen scurt.

La începutul carierei sale, Fosha a deținut funcții didactice la City University of New York și Adelphi University. Ea a fost, de asemenea, profesor adjunct de psihiatrie la Spitalul Bellevue, și a fost la facultatea de la Universitatea din New York și St Luke's-Roosevelt Hospital Center. ]

Fosha a dezvoltat o teorie și o tehnică de psihoterapie, AEDP, bazată pe mai multe premise conceptuale ca puncte de plecare de la psihoterapiile psihodinamice predominante. Teoria ei despre modul în care are loc vindecarea în psihoterapie derivă din interpretarea rezultatelor cercetării în mai multe domenii: neuroștiința atașamentului, cercetarea interacțiunii îngrijitor-copil, psihologia pozitivă, cercetarea emoțiilor, rezultatele cercetării psihoterapiei privind calitățile terapeutului asociate cu rezultatele pozitive ale terapiei și fenomenologia experienței psihologice a schimbării bruște. Institutul AEDP este implicat activ în cercetarea continuă de evaluare a eficacității AEDP.

Premisa ei de bază este că dorința de  vindecare și de  creștere este o capacitate cu care suntem conectati, pe care ea o numește pulsiunea  de transformare (transformanta). Vindecarea emoțională și re-cablarea creierului pacientul, cu ajutorul terapeutului, il face  capabil să experimenteze, într-o manieră reglementată, emoții care au fost blocate din cauza copleșirii traumatice. Vindecarea este accelerată printr-o urmărire a efectelor emergente, astfel încât pacientul să poată avea o experiență emoțională completă și apoi să reflecteze asupra experienței schimbării vindecării în sine, cu ajutorul terapeutului. Fosha numeste această tehnică  prelucrare meta-terapeutica. Această amplificare repetată și prelungită a experienței schimbării a fost numită una dintre contribuțiile "unice" ale AEDP la literatura de psihoterapie.

Institutul AEDP a fost înființat în New York City în 2004. Institutul are institute - satelit în întreaga SUA, și în Brazilia, Canada, Franța, Italia, Suedia, Israel, China, și Japonia.