Fundația Româno – Olandeză pentru Psihoterapie Psihanalitică
are ca obiective:
elaborarea și desfășurarea programelor de formare în psihoterapia psihanalitică, organizarea de cursuri și seminarii pentru profesioniștii din domeniul sănătății mentale, încurajarea și sprijinirea profesioniștilor în participarea la manifestări științifice de profil, susținerea activității de informare către publicul interesat asupra domeniului psihoterapiei.
Formare profesională de lungă durată în psihoterapie psihanalitică
FROPP a organizat din 1999-2015 cursuri de bază în psihoterapie psihanalitică.
După 2015 cursurile de formare de lungă durată în psihoterapie psihanalitică au fost organizate de ARPP în colaborare cu FROPP.
Formare continuă
Seminarul "Re/citind împreună cu Ogden"
Seminarul "De/spre psihoterapiile scurte"
Desfășurat online și destinat absolvenților cursurilor de formare ARPP/FROPP, seminarul De/spre psihoterapii psihanalitice de scurtă durată a fost coordonat de Rita Teodoru.
Tema psihoterapiilor psihanalitice de scurtă durată a venit în întâmpinarea necesităților clinice din practica de zi cu zi a participanților și aproape că putem spune că s-a ales de la sine. De-a lungul celor 10 întâlniri au fost studiate bazele teoretice specifice psihoterapiilor psihanalitice de scurtă durată, multe dintre aspectele discutate fiind însoțite de viniete clinice.
Parcursul întregului seminar a fost gândit în așa fel încât să stimuleze reflecția asupra modificărilor majore de tehnică ce sunt de regăsit în psihoterapia psihanalitică de scurtă durată, comparativ cu cea de lungă durată. Felul în care psihoterapeuții de orientare psihanalitică pot integra tehnici specifice de scurtă durată în practica lor clinică, a fost unul dintre marile puncte de interes.
Fiecare temă a fost pregătită cu mare atenție de către o echipă formată din coordonatoarea seminarului și un psihoterapeut independent. Ca de fiecare dată, seminariile au fost foarte dinamice, interacțiunile libere dintre participanți făcând timpul să pară neîncăpător. Urmarea firească fiind următoarele evenimente, la care vă invităm să participați!
Seminarul "De/spre anxietate"
Desfășurat online și destinat absolvenților cursurilor de formare ARPP/FROPP și membrilor ARPP, a fost initiat, organizat și moderat de Rita Teodoru.
Tema anxietății a fost aleasă în mod original de către participanții la seminarul anterior, “De/spre disociere”, ceea ce a dat o orientare specifică discuțiilor. De-a lungul celor 10 întâlniri sunt studiate aspecte ale anxietății așa cum au aparut ele în mediul cultural (antropologie, zen, spiritualitate), în școlile psihanalitice – freudiană, kleiniană și a relațiilor de obiect, interpersonală și relațională, teoria atașamentului, - precum și în perspectivele psihiatriei și neuroștiințelor.
Anxietatea fiind firul roșu al clinicianului, aspectul de care orice intervenție psihoterapeutică trebuie să țină seama, acest seminar se bazează pe marea creativitate a participanților. Aspectele clinice – prezentările de caz – sunt prezente la fiecare întâlnire. Componenta clinică este menită să completeze și să ilustreze prezentările cadrului teoretic al anxietății din diferitele perspective studiate.
Fiecare temă este pregatită minuțios,teoretic și clinic,de o echipa formată din 2-4 participanți care au colaborat la pregătirea și prezentarea materialului. In cadrul seminarului, este încurajată interacțiunea liberă care adresează temele specifice. Cei 22 de participanți au creat o atmosferă de lucru, incitantă si reflexivă în același timp.
Seminarul "De/spre disociere"
Desfășurat online, destinat absolvenților cursurilor de formare ARPP/FROPP și membrilor ARPP, a fost inițiat, organizat și moderat de Rita Teodoru.
Seminarul a cuprins 10 întâlniri lunare de-a lungul cărora partipanții au intrat în contact cu diferitele perspective istorice si actuale ale conceptului de disociere - de la Janet și Freud, la Melanie Klein, Fairbairn și Winnicott, de la contribuția teoriei atașamentului/mentalizării - Howell/Blum/Fonagy - până la teoria disocierii corporale și strucuturale-Van der Kolk/Van der Hart, de la contribuția neuroștiințelor până la cea a perspectivei psihanalizei relaționale - Sullivan, Bromberg, Davies, Stern.
Odată cu aprofundarea studiului traumei din ultimele decenii, conceptul de disociere a cunoscut o resuscitare și o îmbogățire suficient de mare astfel încât azi se poate vorbi chiar despre o teorie a minții disociate.
S-a urmărit crearea și menținerea unei atmosfere dinamice în care participantii să poată interveni liber pe tot parcursul seminarului, să poată adresa întrebări și propune dezbateri. Și mai ales, să pregătească și să prezinte travaliul lor de înțelegere a textelor propuse. Identificarea și dezbaterea neînțelegerilor sau pasajelor dificile a fost încurajată și s-a dovedit provocatoare și îmbogățitoare.
La finalul seminarului toți cei 20 de participanți au rămas impresionați de bogăția discuțiilor și a lucrărilor prezentate chiar de ei înșiși, dar și surprinși de felul în care studiul metodic a pus în lumină profunzimea conceptului de disociere.
Lumea intersubiectiva a bebelusului, mentalizarea, procesele de reglare ale afectelor si impactul lor asupra procesului terapeutic
FROPP in colaborare cu International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy (IARPP) a organizat un workshop cu tema: Lumea intersubiectiva a bebelusului, mentalizarea si procesele de reglare ale afectelor si impactul lor asupra procesului terapeutic.
Evenimentul a avut loc intre 14-16 iunie 2013, in Bucuresti, avandu-l ca lider pe Stephen Seligman, D.M.H., psihanalist formator si supervizor la Centrul de psihanaliza San Francisco, Institutul Psihanalitic din California de Nord, profesor clinic de psihiatrie la Universitatea din San Francisco, California, editor-in-chief al revistei Psychoanalytic Dialogues: International Journal of Relational Perspectives.
Evenimentul a provocat interesul absolventilor si cursantilor FROPP, al membrilor ARPP, cat si al altor psihoterapeuti certificati, de orientare psihanalitica, din alte asociatii profesionale, si a beneficiat de participarea a peste 30 de profesionisti. Cele 3 zile au fost dedicate subiectelor urmatoare: Psychoanalytic Images of the Infant: Effects on the Analyst’s Thinking ; The Infant-Parent and Analyst-Patient Dyads: Mutual Influence and the Two-Person Field; Intersubjectivity and Mentalization: Encountering Other Minds
Discutiile purtate in limba engleza s-au desfasurat atat cu suportul unei bibliografii ample recomandate anticipat, cat si cu ajutorul vinietelor video prezentate de profesorul Seligman alese si constituite ca puncte de referinta. In zilele desfasurarii evenimentului au avut loc si supervizari-live.
Atelier rezidential “Psihoterapia psihanalitica – (im)posibila profesie
FROPP a organizat în 18-19 iunie 2011 un atelier dedicat subiectului major al identității și al formării profesionale continue.
Evenimentul organizat în cadrul Complexului Hotelier Cazino din localitatea Sarata Monteoru, județul Buzău, a fost dedicat absolvenților cursurilor FROPP, viitorilor candidați, cat si celorlalti membri ai Asociatiei Romane pentru Psihoterapie Psihanalitica (ARPP). La panelul de discutii au participat membri FROPP formatori, absolventi FROPP din generatia 2007, cat si din generatia 2011.
Dialogul deschis a stimulat participarea intergenerațională și împărtășirea reflexiilor legate de dificila profesie a psihoterapiei psihanalitice. Panelul de discuții a fost urmat de grupuri fructuoase de intervizare.
Psihanaliza relaţională: perspective contemporane şi controverse
FROPP in colaborare cu International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy (IARPP) a organizat o prima manifestare dedicate psihanalizei relationale, atelierul “Psihanaliza relationala: perspective contemporane si controverse”, in 24-26 septembrie 2010.
Evenimentul a fost destinat absolventilor si cursantilor FROPP, membrilor ARPP, cat si altor psihoterapeuti certificati, de orientare psihanalitica, din alte asociatii profesionale, si a beneficiat de audienta a peste 30 de profesionisti.
Liderii atelierului, Jonathan H. Slavin, Ph.D. si Miriam Rahmani, M.A. au introdus participantii in conceptele fundamentale ale psihanalizei relationale cu ajutorul unei bogate bibliografii oferite anticipat care a constituit o baza de fundamentare si referinta a prezentarilor si discuțiilor purtate.
In zilele desfasurarii evenimentului au avut loc si supervizari-live coordonate de cei doi invitati. S-au prezentat si examinat in discutii de grup ideile relationale despre dezvoltarea si structura mintii, despre originea conflictului si psihopatologie, despre natura transferului si a contratransferului, despre rolul si influenta analistului/psihoterapeutului in psihoterapie, despre modul de vindecare al psihanalizei. In paralel s-au abordat si implicatiile asupra modului de lucru direct cu pacientii.
Colocviul ”Dimensiuni etice în psihoterapia psihanalitică“
Colocviul s-a desfășurat timp de 2 zile la Hotel Caro București, au participat 50 de absolvenți ai programului de formare, cursanți și formatori, iar programul a conținut atât prezentări plenare, cât și ateliere interactive. Scopul întregului eveniment a fost acela de a analiza, conștientiza și confrunta numeroasele dileme etice din munca psihoterapeutică, întrucât atitudinea etică este o parte crucială a relației analitice și psihoterapeutice și nu doar un addendum la munca practicianului; există o legătură naturală între psihoterapie și etică, iar psihoterapia utilizată fără a ține cont de aspectele etice ale relației nu ar mai fi de fapt, psihoterapie.
Colocviul Internaţional de Psihanaliză
În perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2008, s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni, sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, cea mai amplă manifestare din istoria psihanalizei româneşti: Colocviul Internaţional „Provocările psihanalizei în secolul XXI: A gândi ura şi violenţa“.
Provocările psihanalizei în secolul XXI: A gîndi ura şi violenţa
Colocviul a reunit personalităţi ale psihanalizei internaţionale precum Salomon Resnick – veteran al psihanalizei argentiniene, care a lucrat cu legendarii Melanie Klein şi W.R. Bion –, François Marty, Fausto Petrella, Didier Lauru, René Roussillon, Michel Vincent, Luis Rodriguez de la Sierra, Cléôpatre Athanassiou-Popesco, Annaïk Fève, Giampaolo Kluzer şi mulţi alţii.
Lor li s-au alăturat, în calitate de gazde, psihanaliştii români Vera Şandor, Alfred Dumitrescu, Vasile Dem. Zamfirescu, Brândușa Orășanu, Rita Teodoru ş.a.Nu în ultimul rând, trebuie amintite aici Nadia Bujor, membru al Societăţii de Psihanaliză din Paris, cu un rol determinant în organizarea colocviului, şi Irena Talaban, doctor în psihopatologie în Franţa şi autoarea unor interesante lucrări de psihanaliză culturală.Printre intelectualii români participanţi la colocviu, mulţi dintre ei prezentând lucrări în ateliere, îi amintim aici pe Stefan Borbély, Corin Braga, Ruxandra Cesereanu, Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Matei, Valentin Protopopescu, Gheorghe Schwartz, Ion Vianu ş.a.Cele trei zile de comunicări şi de dezbateri organizate în cadrul sesiunilor plenare şi al numeroaselor ateliere au avut drept temă principală formele actuale ale urii şi ale violenţei, privite generic, dar, foarte adesea, şi ca fenomene româneşti.
Discuţiile şi comunicările au urmat trei mari direcţii: ura de sine, ura faţă de celălalt şi ura în cultură; fiecare dintre aceste teme a fost împărţită apoi în subteme: ura de sine în adolescenţă sau în legăturile familiale, ura suicidară, ameninţarea narcisică, anorexia, voinţa de putere, ura ca moştenire, xenofobia, ura în concertele rock, ura faţă de istorie, ura în comunism şi în postcomunism, ura în filozofie şi în religie etc.