De unde până unde? - De la origini până în prezent

Istoria terapiei scurte pana in anii 80’

Istoria terapiei scurte pana in anii 80

Următoarea serie de declarații și de date oferă o imagine de ansamblu a principalelor evoluții și influențe în domeniul terapiei scurte și al tehnicilor de tratament pe termen scurt. Îmi cer scuze acelor persoane sau organizații care nu au fost incluse și care ar fi trebuit să fie incluse. Se speră că edițiile viitoare ale acestui text vor corecta astfel de erori.

 

1900-1930:

 1. Freud relatează despre tratamentele analitice scurte.
 2. Tratamentul psihanalitic se îmbunătățește progresiv datorită cercetării și dezvoltării teoriei personalității; unii se detașează de această tendință si se indreapta spre stabilirea unor abordări de tratament mai scurte cu diferite populații (de exemplu, Adler, Ferenczi, Stekel, Fenichel).
 3. Adler înființează centre de îndrumare a copiilor în Austria

 

1930-1940:

 1. Servicii de psihiatrie cu acces timpuriu și imediat în Olanda.
 2. Serviciu de urgență psihiatrică înființat la Spitalul General din Massachusetts în 1934 de către Stanley Cobb.

 

1940-1950:

 1. Impactul Primului Război Mondial asupra studiului intervențiilor scurte (Grinker și Kardiner - studiul efectului tratamentului scurt asupra nevrozelor de război) - începutul anilor 1940.
 2. Nașterea principiilor de intervenție în situații de criză (diagnostic și intervenție rapidă și rolul preventiv al tratamentului de scurtă durată). Lindemann - 1944 și incendiul din Coconut Grove).
 3. Council on Brief Therapy se reunește la Chicago, 1942, 1944, 1948, în cadrul activității Institutului de Psihanaliză din Chicago.
 4. Perfecționări suplimentare ale principiilor psihanalitice pentru un tratament mai scurt - (Alexander și French) - 1946.

 

1950-1960:

 1. Serviciul de psihiatrie pentru situatii acute inițiat de Lindemann la Spitalul General din Massachusetts.
 2. Peter Sifneos inițiază un program de terapie scurtă pe scară largă în regim ambulatoriu la Massachusetts General Hospital.
 3. Formularea continuă a principiilor de intervenție preventivă, a principiilor de sănătate mintală comunitară și a principiilor de intervenție în situații de criză (Caplan, Rapoport, Klein și Lindemann ș.a.1.).
 4. Studiile de eficacitate au raportat un tratament mai scurt în asistența socială (Kogan).
 5. Hospitals a stabilit un contract pentru tratament psihiatric de scurtă durată limitand acoperirea pentru un număr de ședințe.
 6. La Spitalul municipal Elmhurst din Queens a fost deschisă o clinică de remediere a problemelor care funcționează 24 de ore din 24, Y. (Bellak and Small), 1958.
 7. Proiectul "Precipitating Stress" de la Institutul Neuro-Psihiatric Langley-Porter se deschide la San Francisco , 19fi8. (Kalis , Harris, et al.).
 8. Deschiderea Unității de Psihoterapie de Urgență din cadrul Spitalului Municipal Bronx, 19)9 (Coleman și Zwerling).
 9. Creșterea rapidă a utilizării Terapiilor Comportamentale și a studiilor de eficacitate care implică utilizarea lor în tratamentul fobiilor, obsesiilor/compulsiilor, etc. (Wolpe, etc.).
 10. Creșterea rapidă a utilizării terapiilor medicamentoase, scurtând atât tratamentul cât și durata spitaliză
 11. Adoptarea Legii privind sănătatea mintală în Anglia, care afectează funcționarea unității de psihiatrie (de exemplu, internări, management/terapie, rezultate) - 19J9.

 

1960-1970:

 1. Se deschide clinica Walk-in, Spitalul Metropolitan, East Harlem, 1962.
 2. Benjamin- Rush Center for Problems in Living , deschis cu accent pe accesul timpuriu, tratament scurt (Jacobson et a1. ) - 1962.
 3. Se deschide Serviciul de consiliere pentru tineri atașat la unitatea pentru adolescenți a Clinicii Tavistock - Londra, Anglia.
 4. Centrele de Consiliere Universitară din America de Nord au fost chemate să își extindă serviciile, punând accentul pe programe de tratament pe termen mai scurt pentru un număr mai mare de clienț
 5. Companiile de asigurări încep să experimenteze limitarea acoperirii duratei de tratament, influențând astfel tratamentul.
 6. Legea privind sănătatea mintală comunitară este adoptată în SUA, impunând acordarea de îngrijiri de urgență pentru serviciile care beneficiază de fonduri federale, deschizând calea pentru extinderea în continuare a populațiilor de pacienți deservite - 1964.
 7. Boston University Medical School and Medical Center din Boston deschide o clinică de tratament pe termen scurt pentru a diminua numărul lungilor perioade de așteptare (Mann, et al.)
 8. Se deschide Fanily Treatment Unit, Colorado Psychiatric Hospital, Denver, 1964 (Langsley et al.).
 9. Apariția puternică a abordărilor terapeutice orientate spre Eu, bazate pe realitate.
 10. Institutul de Cercetare Mentală, Centrul de Terapie Scurtă înființat în Palo Alta, California (Watzawick, Weahland, Fisch, et al.) - 1966.
 11. Tavistock Clinic London Enqland, raportează rezultatele cercetărilor din cadrul psihoterapiei focale scurte (Balint, Malan, et al.)
 12. Continuarea înfloririi principiilor si modelelor de interventie a crizelor (Parad, Levy, Rusk, Pittman, et a1. ) - mijlocul anilor 1960.
 13. Montreal General Hospital, Departamentul de Psihiatrie, se reorganizează pentru a reduce întârzierile/timpurile de așteptare pentru tratament pe baza unei abordari a tratamentului scurt (Straker et al.) -
 14. Spitalul St. Vincent's Hospital din New York înființează servicii de urgență psihiatrică cu similitudini cu Montreal General - 1968.
 15. Philadelphia Child Guidance Clinic raportează despre activitatea cu populații de pacienți defavorizați din punct de vedere socio-economic (Ninuchin, Haley, et al.)
 16. Explozia cercetării/tratamentului disfunctiilor sexuale prin formele de terapie mai scurte (Masters și Johnson, Kaplan, et ).

 

1970-1980:

 1. Davanloo continuă și extinde munca în domeniul tratamentului analitic scurt la Spitalul General din Montreal.
 2. Sifneos se mută de la Spitalul General Massachusetts la Spitalul Beth Israel pentru a continua munca la STAPP pentru anumiți pacienț
 3. Continuarea descoperirilor asupra parametrilor specifici de structură pentru terapia cu timp limitat (tipuri de pacienți, durata și spațierea ședințelor etc. (Mann, Malan, et al.)
 4. Rapoarte privind impactul terapiei pe termen scurt privind ajustarea ulterioară de la Kaiser-Permanente Prepaid-Plan, ceea ce indică un puternic impact pozitiv al terapiei mai scurte (Cummings et al.)
 5. Reapariția popularitatii și a utilizării hipoterapiei (Erickson et al.) cu accent pe abordări de tratament mai scurte.
 6. Apare programarea neurolingvistică (Randler și Grinder, et al.), cu accent pe metode de tratament mai scurte.
 7. Sunt publicate primul si al doilea simpozion international despre psihoterapia dinamica de scurta durata (Davanloo et al.)
 8. Restrângerile bugetare continue exercită presiuni asupra indivizilor și agențiilor de sănătate mintală pentru a maximiza resursele, inclusiv prin dezvoltarea unor abordări de tratament pe termen scurt.