De unde până unde? - De la origini până în prezent

Leigh McCullough

leigh mccullough

Leigh McCullough (n. 5 iunie 1945 - d. 7 iunie 2012) a fost un psihoterapeut, cercetător, educator și pionier al psihoterapiei dinamice pe termen scurt (STDP). Modelul ei de tratament s-a concentrat pe temerile învățate de a experimenta anumite emoții sau pe ceea ce ea a numit fobie de afect .

Fobia de afect este o reformulare extrem de clară și utilă a conflictelor psihodinamice in termeni comportamentali. De exemplu, în cazul unui conflict psihodinamic între furie (sau dorință sexuală, sau durere, sau apropiere) și anxietate (sau vinovăție, sau rușine); McCullough a încadrat furia ca un obiect (intern) care a învățat (fobic)  sa activeze anxietatea. Astfel, în reformularea lui McCullough, furia și anxietatea nu stau unul împotriva celuilalt, ca într-un conflict interpersonal, ci mai degrabă: furia activează anxietatea, care apoi activează unele mecanisme de apărare pentru a evita sau a inhiba activarea furiei. În ceea ce privește Id-ul, ego-ul și super-ego-ul lui Freud, Id-ul (furia) activează super-ego-ul (anxietatea), care apoi activează apărarea ego-ului împotriva id-ului.

Reformularea de către McCullough a conflictelor psihodinamice în ceea ce privește fobia clarifică atât accentul terapeutic, cât și sugerează mecanismul de schimbare intrapsihică. Tratamentul fobiilor de afect progresează similar cu tehnica de expunere a terapiilor comportamentale, cu diferența ca afecteul ar putea fi privit ca o fobie internă în loc de fobii externe, cum ar fi frica de păianjeni sau înălțimi. Astfel, terapia ar trebui să expună pacientul la activarea furiei sale (sau dorința sexuală, sau durere, sau apropiere), iar mecanismul de schimbare este desensibilizarea (sau obișnuința) activării furiei.

McCullough a fost profesor clinic asociat la Harvard Medical School, director al Programului de Cercetare în Psihoterapie de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess de la Harvard și profesor invitat la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (Trondheim, Norvegia). În 1996 a fost distins profesor la Clinica Menninger și a primit premiul Michael Franz Basch în  1996  din partea Institutului Silvan Tomkins pentru contribuțiile sale la explorarea efectelor în psihoterapie. Dr. McCullough a făcut parte din colegiul de redacție al revistei Psihoterapie Research și al Journal of Brief Therapy și a desfășurat seminarii de formare în modelul Affect Phobia la nivel mondial.