De unde până unde? - De la origini până în prezent

Otto Rank

Otto Rank

Otto Rank (n. 22 aprilie 1884,VienaAustro-Ungaria – d. 31 octombrie 1939,New York SUA) a fost un psihanalist, scriitor, profesor și terapeut austriac, care a lucrat timp de aproape douăzeci de ani cu Sigmund Freud, pentru ca mai apoi să devină un binecunoscut oponent al acestuia.

Aduce contribuții valoroase ultimelor ediții ale cărții "Interpretarea viselor" și numele său apare chiar pe prima pagină după cel al lui Freud. Între 1915-1918, Rank lucrează ca secretar al Asociației Internaționale de Psihanaliză, fondată de Freud cu cinci ani mai înainte. Creativitatea ieșită din comun și teoriile sale psihanalitice sunt foarte apreciate de Freud.

Rank a fost primul care a susținut faptul că separarea de gândurile învechite, emoții și conduite este chintesența creșterii și dezvoltării psihologice. El a cercetat cum ființele umane pot învăța să-și afirme voința în cadrul relațiilor și a pledat pentru un nivel maxim de individuare în cadrul unui nivel maxim de apropiere. El este cel care introduce terapia aici și acum, terapie care nu va fi acceptată de Asociația Americană de Psihanaliză și de Asociația Internațională de Psihanaliză decât peste o jumătate de secol.

În 1924, Otto Rank publică ”Trauma nașterii”, carte în care explorează chestiuni precum arta, mitul, religia, filozofia și terapia și în care explică cum acestea au fost revelate de anxietatea de separare înainte să se vehiculeze renumitul complex al lui Oedip. Este primul care vorbește despre termenul pre-Oedip, la un forum psihanalitic în 1925. Se produce astfel separarea lui Otto Rank de Freud, acesta din urmă acuzându-l de erezie pre-oedipiană. Din acest motiv, în 1926 pleacă la Paris. La Paris, Rank devine psihoterapeut pentru artiști precum Henry MillerAnais Nin, și ține prelegeri la Sorbona. Călătorește între Franța și America și ține prelegeri la universități precum HarvardYaleStanfordUniversitatea din Pennsylvania, având ca teme psihoterapia relaționalăexperiențială, "aici și acum", artavoința creativă, și nevroza ca eșec al creativității. Pentru urmatorii 14 ani, Rank are o strălucită carieră ca lector, scriitor și terapeut în Franța și Statele Unite.

Rollo May, unul din pionierii psihoterapiei existențiale în Statele Unite a fost profund influențat de prelegerile și scrierile post-freudiene ale lui Rank și întotdeauna l-a considerat ca fiind cel mai important precursor al terapiei existențiale. El spune în acest sens: "De foarte multă vreme l-am considerat pe Otto Rank drept cel mai mare geniu neconsacrat din cercul lui Freud".